U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Kneževcu promocija sportske opreme i rekvizita iz projekta „Active Girls“.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez i predsednik opštine Novi Kneževac Radovan Uverić, prisustvovali su danas u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Kneževcu  javnom času fizičkog vaspitanja, na kome je promovisana sportska oprema za loptaške sportove dobijena iz projekta „Active Girls“.  Ova škola jedna je od šest osnovnih škola iz opština u AP Vojvodini koje učestvuju u projektu  i koje su u okviru ovog projekta dobile novu sportsku opremu i rekvizite za nastavu fizičkog vaspitanja.

Pored OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Kneževca, projektom su obuhvaćene i osnovne škole „20. oktobar“ iz Vrbasa,  „Vuk Karadžić“ iz Lovćenca,  „Žarko Zrenjanin“ iz Apatina, „Bora Stanković“ iz Karavukova i  „Dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva, a od opreme su dobile: strunjače za gimnastiku i aerobik, kozlić, školske niske grede, rojter odskočne daske, školske visoke grede, školske mreže za odbojku, lopte za košarku, odbojku, fudbal i pilates, rekete za badminton, obruče za gimnastiku i vijače. Vrednost ove donacije u opremi iznosi 20 hiljada evra.

Promocija opreme i rekvizita za loptaške sportove je druga faza predstavljanja opreme dobijene iz projekta. U decembru 2019. godine organizovani su časovi na kojima su promovisane gimnastičke sprave i  rekviziti, a kako je glavni cilj ovog projekta motivacija što većeg broja devojčica da se bave sportom, na ovim časovima, pored učenica, svoja znanja i veštine primenili su i nastavnici fizičkog vaspitanja i sportski treneri lokalnih klubova, koji su učestvovali u edukativnim radionicama organizovanim tokom trajanja projekta. 

Projekat „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – Aktivne devojčice“  pokrenuo je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sa ciljem obezbeđivanja podrške unapređenju ženskog sporta i afirmaciji žena u sportu. Projekat zajedno sprovode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu,  Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Opština Senteš u Mađarskoj i Skvoš klub „Tisa“ iz Segedina.

Projekat koji je finansiran iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020. vredan je 210.854,04 evra, a Evropska uniija sufinansira u iznosu od 179.235,28 evra.