Održana konferencija „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – Aktivne devojčice“

Održana konferencija „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – Aktivne devojčice“ u okviru obeležavanje Evropske nedelje sporta i Dana evropske saradnje (Senteš, Mađarska)

U petak 28. septembra 2018. godine održana je konferencija „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – Aktivne devojčice“ u okviru obeležavanje Evropske nedelje sporta i Dana evropske saradnje. Konferencija je jedna od mnogih aktivnosti koje se sprovode u okviru realizacije projekta „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – Aktivne devojčice“ koji je podržan sredstvima Interreg IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je sa svojim partnerima Fondom „Evropski poslovi“ APV, Opštinom Senteš (R. Mađarska) i Skovš klubom „Tisa“ iz Segedina obeležavanjem „Evropske nedelje sporta“, inicijative potekle od strane Evropske komisije, imao za cilj da promoviše sport i fizičku aktivnost širom Evrope i na taj način okupi različite donosioce odluka, zainteresovane strana i eksperate iz oblasti sporta. Na konferenciji su prisutni imali priliku da se informišu o samom projektu, njegovim ciljevima, rezultatima i planiranim aktivnostima, kao i da čuju primere dobre prakse kada je u pitanju učešće žena u sportu.
Još jedan specijalan povod koji je obeležen ovim događajem je Dan evropske saradnje. Dan evopske saradnje obeležava se svake godine 21. septembra i nekoliko sedmica pre i posle tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope. Projekat “Aktivne devojčice” učestvovao je u ovogodišnjoj proslavi Dana evropske saradnje u okviru programa Interreg-IPA CBC Mađarska – Srbija i na taj način pokazao prekograničnu saradnju Mađarske i Srbije na delu i samim tim dao na značaju investicijam Evropske unije u ovom regionu.
Ispred pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu konferenciji su prisustvovali menadžer projekta Marko Adamović i članovi projektnog tima Danijela Dabić i Dragan Veličković. Konferencija „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – Aktivne devojčice“ održana je u punoj Sali kulturnog centra u Sentešu.
Sve prisutne je pozdravio i obratio im se najpre zamenik gradonačelnika Senteša gospodin Attila Demeter. Nakon njega prisutnima se obratila gospođa Zsuzsanna Törő-Ihász programska menadžerka iz Ministarstva za inostrane poslove i trgovinu Republike Mađarske a nakon nje prisutnima se obratila Valentina Vidović ispred Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.
Projekat „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima – Aktivne devojčice“ prisutnima je predstavio Marko Adamović, menadžer projekta, nakon čega se prisutnima obratio dr Sándor Rózsa istraživač na projektu.
U drugom delu konferencije prisutnima su svoje vrhunske rezultate prezentovali predstavnici Vaterpolo kluba Senteš Tamás Bujdosó i Győri Eszter. Nakon toga prisutnima se obratio Doc. dr Dragan Atanasov, istraživač i prodekan za međunarodnu saradnju sa Fakulteta za sport iz Beograda koji je ukratko predstavio samo istraživanje na projektu koje uskoro počinje u AP Vojvodini. Na kraju, prisutnima se obratila gospođa Viktória Czakó-Kádár menadžerka u kancelariji za promociju zdravlja iz Senteša.
Paralelno sa dešavanjima u Sali kulturnog centra na trgu ispred zgrade održana je promocija i prezentacija sportskih klubova i mladih sportistkinja i njihovih trenera iz Senteša.

Leave a comment