Dvodnevna radionica za nastavnike i stručnjake u okviru projekta „Aktivne devojčice

Dvodnevna radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake održana je 1. i 2. juna 2019. godine  u sklopu projekta „Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica – ActiveGirls“ koji se sprovodi u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Radionice su organizovali projektni partneri iz Mađarske, Opština Senteš i Skvoš sportski klub „Tisa Segedin“ uz podršku partnera iz Srbije: Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Stručni skup su otvorili Imre Sirbik, gradonačelnik Senteša, Laslo Rak, član projektnog tima i dr Šandor Roža, spoljni saradnik i istraživač na projektu. Tokom prvog dana, prisutni su imali prilike da od stručnjaka okupljenih na projektu dobiju odgovore na sledeća pitanja: U čemu se razlikuju sportske aktivnosti devojčica i dečaka?  Kako pomoći devojčicama da se zadrže u sportu? Koji sportovi su zanimljivi devojčicama? Šta su izazovi u treniranju devojčica? Šta može biti motivacija, kao i pozitivni uzori. Takođe, predavači su predstavili rezultate istraživanja sporovedenog u okviru projekta, a prisutnima je podeljen nastavni materijal koji se oslanja na zaključke istraživanja. Drugi dan radionice je održan u sportskoj drvorani u Sentešu gde su polaznici radionice bili u prilici da stečena teorijska znanja primene u praksi na treninzima plesa, vaterpola, košarke, boksa, džudoa i  rvanja.

Sledeća radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u okviru projekta održaće se u Apatinu 17-18. juna 2019. godine u Banji Junaković.U Banji Junaković, 17. i 18. juna je održana dvodnevna edukativna radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u okviru projekta „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – ActiveGirls“ koji se sprovodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Radionice su organizovali vodeći partner iz Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uz saradanju projektnog partnera – Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Stručni skup je ispred Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu pozdravio sekretar Vladimir Batez, menadžer projekta Marko Adamović i u ime Fonda „Evropski poslovi“ APV, projektna partnerka Jovana Rapajić.

Sekretar Batez je ukazao da je ideja ovih stručnih skupova, koji obuhvataju brojne aktivnosti, usmeravanje ka unapređivanju veština i kompetencija sportskih stručnjaka za rad sa devojčicama uzrasta od 7 do 15 godina. Glavno pitanje na koje ovi stručni skupovi treba da ponude odgovor, jeste kako motivisati devojčice osnovnoškolskog uzrasta da se redovno bave sportskom i fizičkom aktivnošću i kako ih zadržati u sportu. Tokom radionice biće prezentovana istraživanja, koje je uradio Fakultet za sport Univerziteta „Union-Nikola Tesla“ iz Beograda, sprovedenih u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Vrbasu, koje će najbliže ilustrovati motive i interesovanje u sportu devojčica u osnovnim školama ovih opština.

Tokom dva dana edukacije, prisutni su imali prilike da od stručnjaka okupljenih na projektu dobiju odgovore na sledeća pitanja: U čemu se razlikuju sportske aktivnosti devojčica i dečaka?  Kako pomoći devojčicama da se zadrže u sportu? Koji sportovi su zanimljivi devojčicama? Šta su izazovi u treniranju devojčica? Motivacija i pozitivni uzori. Takođe, predavači su predstavili rezultate istraživanja sporovedenog u okviru projekta, a prisutnima je podeljen nastavni materijal koji se oslanja na zaključke istraživanja.

Sledeća radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u okviru projekta održaće se u Vrbasu 9.i 10.septembra 2019. godine.