Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica

 

 
 

Glavne aktivnosti

 

Glavne projektne aktivnosti uključuju:

 

1

Istraživanje o preprekama koje doprinose niskom nivou fizičke aktivnosti među devojčicama;

Istraživanje možete preuzeti ovde

2

Izrada metodološkog vodiča

Metodološki vodič možete preuzeti ovde

3

Organizovanje radionica;

Radionica u Sentešu

Dvodnevna radionica za nastavnike i stručnjake u okviru projekta „Aktivne devojčice

Dvodnevna radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake održana je 1. i 2. juna 2019. godine  u sklopu projekta „Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica – ActiveGirls“ koji se sprovodi u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Radionice su organizovali projektni partneri iz Mađarske, Opština Senteš i Skvoš sportski klub „Tisa Segedin“ uz podršku partnera iz Srbije: Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Stručni skup su otvorili Imre Sirbik, gradonačelnik Senteša, Laslo Rak, član projektnog tima i dr Šandor Roža, spoljni saradnik i istraživač na projektu. Tokom prvog dana, prisutni su imali prilike da od stručnjaka okupljenih na projektu dobiju odgovore na sledeća pitanja: U čemu se razlikuju sportske aktivnosti devojčica i dečaka?  Kako pomoći devojčicama da se zadrže u sportu? Koji sportovi su zanimljivi devojčicama? Šta su izazovi u treniranju devojčica? Šta može biti motivacija, kao i pozitivni uzori. Takođe, predavači su predstavili rezultate istraživanja sporovedenog u okviru projekta, a prisutnima je podeljen nastavni materijal koji se oslanja na zaključke istraživanja. Drugi dan radionice je održan u sportskoj drvorani u Sentešu gde su polaznici radionice bili u prilici da stečena teorijska znanja primene u praksi na treninzima plesa, vaterpola, košarke, boksa, džudoa i  rvanja.

Sledeća radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u okviru projekta održaće se u Apatinu 17-18. juna 2019. godine u Banji Junaković.

 

Radionica u Apatinu

Druga po redu dvodnevna radionica za nastavnike i stručnjake u okviru projekta „Aktivne devojčice

U Banji Junaković, 17. i 18. juna je održana dvodnevna edukativna radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u okviru projekta „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – ActiveGirls“ koji se sprovodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Radionice su organizovali vodeći partner iz Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uz saradanju projektnog partnera – Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Stručni skup je ispred Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu pozdravio sekretar Vladimir Batez, menadžer projekta Marko Adamović i u ime Fonda „Evropski poslovi“ APV, projektna partnerka Jovana Rapajić.

Sekretar Batez je ukazao da je ideja ovih stručnih skupova, koji obuhvataju brojne aktivnosti, usmeravanje ka unapređivanju veština i kompetencija sportskih stručnjaka za rad sa devojčicama uzrasta od 7 do 15 godina. Glavno pitanje na koje ovi stručni skupovi treba da ponude odgovor, jeste kako motivisati devojčice osnovnoškolskog uzrasta da se redovno bave sportskom i fizičkom aktivnošću i kako ih zadržati u sportu. Tokom radionice biće prezentovana istraživanja, koje je uradio Fakultet za sport Univerziteta „Union-Nikola Tesla“ iz Beograda, sprovedenih u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Vrbasu, koje će najbliže ilustrovati motive i interesovanje u sportu devojčica u osnovnim školama ovih opština.

Tokom dva dana edukacije, prisutni su imali prilike da od stručnjaka okupljenih na projektu dobiju odgovore na sledeća pitanja: U čemu se razlikuju sportske aktivnosti devojčica i dečaka?  Kako pomoći devojčicama da se zadrže u sportu? Koji sportovi su zanimljivi devojčicama? Šta su izazovi u treniranju devojčica? Motivacija i pozitivni uzori. Takođe, predavači su predstavili rezultate istraživanja sporovedenog u okviru projekta, a prisutnima je podeljen nastavni materijal koji se oslanja na zaključke istraživanja.

 Sledeća radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u okviru projekta održaće se u Vrbasu 9.i 10.septembra 2019. godine.

 

Radionica u Vrbasu

 

Radionica u Segedinu

 

4

Nabavka sportske opreme i rekvizita;

23. maja 2019. je isporučena nova sportska oprema i rekviziti u šest osnovnih škola nabavljeni u okviru projekta Aktivne devojčice, za časove fizičkog vaspitanja. Osnovne škole iz Čoke, Odžaka, Vrbasa, Apatina, Malog Iđoša i Novog Kneževca su dobile novu opremu sa kojom mogu da sprovode sportske aktivnosti koje će motivisati devojčice da se bave sportom. Projektom su nabavljene strunjače za gimnastiku i aerobik, kozlić, školske niske grede, rojter odskočne daske, školske visoke grede, školske mreže za odbojku, lopte za košarku, odbojku, fudbal i pilates, reketi za badminton, obruč za gimnastiku i vijače.

5

Organizovanje probnih časova fizičkog vaspitanja i sportskih treninga za devojčice;

6

Prikupljanje podataka o sportskim dešavanjima za devojčice u regionu i prateće razvijanje aplikacije za pametne telefone i tablete

7

Učešće u inicijativi Evropske komisije „Evropska nedelja sporta“;

8

Organizovanje dva regionalna kampa za devojčice;

Kamp u Sentešu

LETNJI REGIONALNI SPORTSKI KAMP ZA DEVOJČICE U SENTEŠU

 

U periodu od 1. do 5. jula 2019. godine partneri iz Mađarske, Opština Senteš je ugostila devojčice i njihove pratioce, profesore fizičkog vaspitanja kako bi učestvovali u sportskom letnjem kampu. Kamp je okupio devojčice iz Segedina, Senteša i opštine Mali Iđoš, Čoka, Apatin, Vrbas, Novi Kneževac i Odžaci. Sportski letnji kamp za devojčice uzrasta 12 godina je trajao 5 dana kako bi promovisali različite sportske aktivnosti među devojčicama i da bi ih upoznali sa zdravim načinom života.

Prvi dan su devojčice imale priliku da se međusobno upoznaju i da im se predstavi  program kampa, kao i da odu u razgledanje Senteša u kojem će provesti 5 dana. Prvi dan su imale i slobodno vreme koje su provele u kompleksu bazena gde su i bile smeštene.

Drugi dan je održan u sportskoj drvorani gde su devojčice bile u prilici da se oprobaju u različitim sportovima. Imale su zajednički trening gde su mogle da pokažu svoja dosadašnja znanja i iskustva u igranju košarke. Takođe su taj dan imale priliku da uče mačevanje i kung fu zahvate. Nakon napornih sportova devojčice su se opustile uz ples i plivanje. Instruktorka plivanja se potrudila da devojčicama pokaže kako se pravilno pliva prsno, leđno, kraul i delfin.

Treći dan je protekao u vožnji kanuima po lokalnom kanalu. Za devojčice koje vole avanturu organizovano je i vreme u adrenalin parku gde su uz svoje pratioce mogle da se spuštaju zip lajnom i da uživaju u slobodnom penjanju.

Četvrti dan su devojčice provele uz jutarnju jogu. Posle joge na red je došao novi sport za devojčice iz Vojvodine a to je florbol, kojim su se najviše oduševile. Zatim su izašle na teren da se oprobaju u ragbiju.

Peti i poslednji dan je protekao u slobodnim aktivnostima na bazenu gde su devojčice uživale u plivanju.

 

           Kamp u Adi

REGIONALNI SPORTSKI KAMP U ADI ORGANIZOVAN U OKVIRU PROJEKTA „PODRŠKA SPORTU I FIZIČKOJ AKTIVNOSTI DEVOJČICA – AKTIVNE DEVOJČICE“

U periodu od 12-15. avgusta Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu zajedno sa Fondom „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine, ugostio je 15 devojčica iz Senteša i Segedina iz Mađarske u sklopu realizacije regionalnog juniorskog kampa  za devojčice koji se održao u sportsko-rekreativnom centru „Adica“ u opštini Ada u okviru projekta „Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica – Aktivne devojčice“.

Osnovni cilj projekta je podrška saradnji u oblasti sporta koja se bavi pitanjem niskog nivoa fizičke aktivnosti devojčica osnovno školskog uzrasta (od 7-15 godina) u prekograničnom regionu, kako bi se promovisala pozitivna veza sa sportom kao ključnim faktorom za zdrav način života.

Projekat je obuhvatio 6 opština sa teritorije AP Vojvodine, a to su Odžaci, Novi Knaževac, Čoka, Mali Iđoš, Vrbas i Apatin. Ukupno 50 devojčica iz Srbije i Mađarske imalo je priliku da se tokom 4 dana kampa oproba u različitim sportskim aktivnostima poput košarke, odbojke, odbojke na pesku i aerobika, kao i da se upozna sa zdravim načinima života kroz sport tako i kroz predavanja o zdravom načinu ishrane.

Prvog dana kampa devojčice su imale priliku da se međusobno upoznaju, smeste i upoznaju sa programom četvorodnevnog kampa, a potom su zajednički obišle Adu.

Drugi dan devojčice su provele igrajući odbojku, odbojku na pesku i košarku. Kamp je posetio i Vladimir Batez, naš proslavljeni odbojkaš i pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Treći dan kampa bio je rezervisan za radionicu o značaju fizičke aktivnosti za zdrav život i popodnevni obilazak Novog Sada.

Učesnice sportskog kampa su imale priliku da posete Petrovaradinsku tvrđavu i od turističkog vodiča čuju zanimljive informacije o znamenitostima kao i istoriji Novog Sada i Vojvodine. Poslednji dan devojčice su iskoristile za bavljenje aerobikom čime je na simboličan način kamp  i završen.

Projekat sufinansira Evropska unija u okviru Intereg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020. sa 179.235,28 evra. Partneri na projektu su Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Opština Senteš, Skvoš sportski klub “Tisa Segedin” i Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.

 

9

Organizovanje mentorskog programa.